Kana:
1 terve kana
3 apelsini
200g jõhvikaid
3 küüslaugu küünt kana sisse
2 tervet küüslauku kana kõrvale
Apelsinipipar (Santamaria)
Maitse järgi soola
Maitsesta kana soola ja apelsinipipraga. Ära unusta kana ka seest maitsestada! Eemalda apelsinilt ja küüslaugult koor, tükelda ning täida koos jõhvikatega kana seest. Lõika tervetelt küüslaukudelt ots ning lisa kana kõrvale ahjupannile koos apelsiniviilude ja jõhvikatega.
Kaste kana kastmiseks:
2 teelusika täit mett
3 teelusika täit Balsamicot
3 teelusika täit oliiviõli
5 teelusikatäit värsket apelsinimahla või tavalist apelsinimahla
Maitse järgi soola ja pipart
Sega kõik kokku ning vala 2/3 segust kana peale ning aseta kana ahju 185 kraadi juurde 1,5-2 tunniks olenevalt kana suurusest. Iga 20 minuti tagant pintselda kana pealt järele jäänud seguga. Soovi korral võid kana ka küpsetamise ajal keerata, nii et kananahk ka alt poolt krõbedaks küpseks. Viimased 10-15 minutit lase kanal ahjus ventilaatoriga küpseda, et nahk kenasti krõbedaks ja pruuniks läheks.
PS: Balsamico võib tekitada kanale tumeda naha, see ei ole kõrbenud nahk vaid maitseb väga hästi!
Kaste:
200g Kreeka jogurtit või maitsestamata jogurtit
Veerand sidruni mahl
Peotäis peterselli
Maitse järgi soola, pipart ja suhkrut
Haki petersell ning sega kõik kokku. Maitsesta enda maitse järgi.
Röstitud kõrvits:
Pool väiksemat kõrvitsat
Maitse järgi soola-pipart.
Koori ja lõika kõrvits kuubikuteks. Laota ahjupannile, lisa natukene oliiviõli ja maitsesta soola-pipraga. Soovi korral võib lisada ka muid maitseaineid, tšillit, tüümiani vms. Küpseta 185 kraadises ahjus koos kanaga 30 minutit, kuni kõrvits on pehme.
Retsept ja fotod: Carolyn Niitla